Winkelwagen

  • Producten
  • 0
  • Subtotaal
  • 0,00

Inhoud | Afrekenen

Saakeshop

  1. Tijdelijke actie:
    gratis verzending
  2. Kwaliteits-producten
  3. Lage prijzen
  4. Snelle verzending
  5. Altijd snelle reactie
  6. Eigen voorraad
Billink, achterfa betalen
 

Op de hoogte blijven?
Meld u hier aan voor
onze nieuwsbrief.

 

De 6 Ingrediënten van Voedselfotografie

Heb je wel eens een foto gemaakt van je ontbijt of lunch, als je er extra aandacht aan had besteed en het resultaat goed gelukt was? Op Instagram stikt het van de foto’s van maaltijden: van tenenkrommend suffe food-selfies, tot schitterende kunstwerken (kijk bijvoorbeeld maar eens naar het account van de 16-jarige naturally.jo). Wil jij ook je food photography een upgrade geven? Hier de 6 ingrediënten voor een prachtige foto van je maaltijd!

Ingrediënt 1: Voorbereiding & Styling

Natuurlijk begint het met het aantrekkelijk arrangeren van de etenswaren. Kies een plank, pan of (wit) bord en leg voordat je begint met koken alvast wat fotogenieke spullen eromheen. Maak de omgeving zo mooi mogelijk: ruim de rommel om je “set” heen op zodat je vrij spel hebt. Klaargemaakt eten is maar korte tijd op z’n mooist, dus zorg dat je zoveel mogelijk voorbereidingen al getroffen hebt. Zet eventueel vast je statief op.

Ingrediënt 2: Rekwisieten

Sommige “foodografen” leggen alleen het bord en het eten erop vast, maar het kan ook erg leuk zijn om het een beetje te laten leven. Goede fotografie vertelt een verhaal: wie heeft het gemaakt? Wat is de gelegenheid? Welk seizoen is het? Wat is de meest opvallende smaak? Leg er bijvoorbeeld een houten lepel bij, een overgebleven aardbei, een mooie theedoek of servet, een bloem, een kaars, een glas wijn, et cetera.

Ingrediënt 3: Belichting

De ideale belichting is (zoals bij wel meer onderwerpen) in de schaduw op een zonnige dag. Maar de zon schijnt niet altijd, en misschien is het al donker tegen de tijd dat je klaar bent met koken. Als je echt professionele foto’s wil maken, kun je een softbox of een tentje gebruiken. Omdat je de felste lichtbron het liefst achter het eten wilt hebben, kun je ook een externe flitser gebruiken en die op een witte muur (of laken) achter het eten richten. Maar wat je ook doet: richt de flitser niet direct op het gerecht!

Ingrediënt 4: Perspectief

Voor perspectief zijn er eenvoudige regels: is je onderwerp hoog (zoals een sandwich, een cocktail of een stuk taart) maak de foto dan van voren. Let daarbij op de scherptediepte. Soms kan een kleine scherptediepte een heel mooi effect geven. Bij een platter onderwerp kun je prima van bovenaf fotograferen. Dat past beter bij gerechten als salades of pizza. Ook als je belichten moeilijk vindt, kun je kiezen voor een foto van boven, dat is een perspectief dat iets makkelijker vergeeft.

Ingrediënt 5: Witbalans

Grauwe foto’s zijn jammer, diep-gele gerechten zien er ook niet echt lekker uit. Stel daarom je witbalans handmatig in en zorg ervoor dat de kleuren zo helder mogelijk (zonder overdreven te worden) contrasteren met elkaar.

Ingrediënt 6: Snelheid (of de illusie ervan)

Als je alles goed hebt voorbereid, kun je het eten meteen arrangeren en fotograferen. Hopelijk ben je binnen twee minuten klaar, misschien vijf… Maar niet iedereen is een speedy gonzales en warm eten blijft niet zo heel lang stomen. Om dat effect toch te krijgen, kun je een stevig bolletje watten (of een sponsje, of een tampon) onder de kraan houden, in de magnetron opwarmen en vlak achter je eten verstoppen. Vergeet niet om een beetje te spelen met de sluitertijd om te kijken wat goed werkt voor jouw gerecht!



Nieuwsbrief

Mis onze speciale aanbiedingen voor nieuwsbriefontvangers niet!

Overig
Homepagina Klantenservice Over ons Contact Weblog Links/partners Privacy Algemene voorwaarden
Social media
n